środa, 19 października 2016

Tahini z nutą kokosową

Sezam to bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia, który pozytywnie wpływa na kości i zęby, ale także układ mięśniowy czy serce. 100 g ziarnek zawiera aż 1160 mg tego minerału (dla porównania w takiej samej porcji mleka krowiego znajduje się tylko 118 mg, a żółtego sera - ok. 600 mg). 

Nasiona dostarczają też cennych witamin, przede wszystkim A, E oraz grupy B. Sezam zawiera fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Unikatowe składniki - sezamol i sezamolina to naturalne przeciwutleniacze. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, podnoszące poziom energii, zwiększające odporność i wspomagające działanie systemu immunologicznego. (kuchnia.wp..pl)


Składniki:

1 szklanka sezamu
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego


Sezam prażymy na patelni ale uwaga musi się on delikatnie zarumienić jeśli przeciągniemy prażenie tahini będzie gorzkie.

tak uprażony sezam przekładamy do blendera kielichowego lub ręcznego...Mój kielichowy sobie nie poradził.

Blendując nasionka sezamu dolewamy powoli olej kokosowy. i miksujemy na najwyższych obrotach dając odpocząć trochę blenderowi. miksujemy do momentu uzyskania jednolitego sosu.








© Blondynka przed trzydziestką , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena