sobota, 20 września 2014

Naleśniki bezglutenowe przepis podstawowy

każdy kto na co dzień boryka się z kuchnią bezglutenową zwłaszcza na początku swojej drogi o ból głowy doprowadza go myśl przygotowania wszystkiego co wymaga użycia mąki, jak wiemy maki bezglutenowe nie posiadają takiej kleistości jak maka pszenna.

Dostępne na rynku gotowe mieszanki mąk tzw. miksy ułatwiają życie ale co zrobić gdy nie mamy aktualnie takiej mieszanki, albo nie chcemy ich używać w naszej kuchni.

Ja mam za sobą wiele prób przy użyciu mąk bezglutenowych niektóre z nich to kompletne porażki ale czasami tak jak dziś to wielkie zaskoczenie i przepis do zapamiętania ;) i dotyczy to zarówno naleśników, pizz czy tez ciast, nadal poszukuje idealnego przepisu na ciasto pierogowe bez użycia mixów...

Dziś ciasto naleśnikowe z użyciem tylko mąki ryżowej.


Składniki:

250 gram mąki ryżowej
500 ml mleka 2%
2 jajka
sól lub cukier w zależności do czego są nam potrzebne.

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i pozostawiamy na min. 15 min. Idealna konsystencja ciasta to gęstość śmietany więc jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki i odwrotnie..

Smażymy na rozgrzanym oleju bardzo cienkie naleśniki, wtedy nie będą sie nam łamać w czasie zawijania.






Naleśniki na 100 sposobów

3 komentarze :

Kinga Łucja pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! :)

Pozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Sylwia Wasiuk pisze...

Dziękuję...i za link do bloga na pewno się przyda...bo już widzę jakie cudne rzeczy tworzysz..

Natalia Nalepa pisze...

wreszcie znalazłam przepis na naleśniki z mąki ryżowej! super <3

© Blondynka przed trzydziestką , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena